Albina – membru de familie
albina-produse-apicole-miere

Albinele, aducătoare de binecuvântări precum mierea şi ceara, sunt mult apreciate in Europa, apicultorii privindu-le ca pe membri ai familiei sale. Există chiar un obicei al unilor apicultori de a înştiinţa albinele despre evenimentele importante din familiile lor.

De exemplu în Anglia, la moartea crescătorului de albine, se bate de trei ori în stup cu cheia de la casă, după care se dau explicaţii despre detaliile decesului. Apoi, în semn de doliu, se acoperă stupul cu o pânză neagră. Se spune că dacă albinele nu sunt înştiinţate, albinele întristate fug sau se sinucid pentru a-l urma pe stăpân.

Se pare că obiceiuri asemănătoare există şi la amerindieni. E posibil ca totuşi să fie moşteniri ale culturii occidentale.

În Anglia, albinele sunt anunţate şi la măritişul fetelor stăpânului. Se spune că dacă albinelor nu li se spune numele mirelui, albinele se supără şi încep să înţepe oamenii la nimereală. Se poate spune că toate aceste obiceiuri arată legătura psihologică dintre om şi albine, fiind caracteristice Europei cu bogata ei cultură apicolă.

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0
X