Tipuri de miere de albine
Miere de albine, miere de mana
In funcție de provenienta materiei prime, exista diverse tipuri de miere, dar în general se admit trei mari categorii de miere de albine:
  • miere de nectar (floral sau extrafloral),
  • miere de mana (mierea de padure)
  • miere de zahar industrial (aceasta fiind socotita ca falsificata).

Mierea de salcâm

Mierea de salcâm se pastreaza lichida in mod natural si este singurul tip de miere care nu se cristalizeaza. Ea este foarte bogata in fructoza si saraca in glucoza. Mierea de salcâm are proprietati calmante psihice dar este deasemenea recomandata ca si calmant gastric.

Mierea de tei

Din florile cu acelasi nume, mierea de tei are proprietati antiseptice si este recomandata ca remediu impotriva stresului si a oboselii, fiind folosita drept calmant al sistemului nervos, in insomnii si pentru prevenirea migrenelor.

Mierea polifloră

Mierea polifloră este considerata cea mai complexa miere deoarece inglobeaza nectarul a unui numar foarte mare de plante medicinale, avand astfel proprietati terapeutice ale fiecareia dintre ele. Proprietatile mierii poliflore difera foarte mult in functie de regiunea din care este recoltata.

Mierea de rapiţă

Mierea de rapiţă este un tip de miere mai putin dulce si cu un miros specific, usor neplacut. Aceasta este bogata in glucoza iar din aceast motiv ea se cristalizeaza foarte repede. Ea ajuta la scaderea colesterolului avand si proprietati antibacteriene.

Mierea de mană

Mierea de mană sau mierea de padure este o miere care nu contine polen, fiind singura din Romania de acest gen. Datorita acestui aspect aceasta poate fi recomandata si persoanelor alergice la polen. Culoarea inchisa a mierii de mana (roscat spre brun) este datorita continutului bogat de substante minerale.

Mierea de zmeură

Mierea de zmeură are o culoare rozalie, avand un miros parfumat cu arome specifice florilor de zmeura. Fiind destul de rara si diferita de orice alt tip de miere, merita savurata si nu folosita ca si indulcitor.
Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0
X