Mierea este rezultatul nectarului cules din flori de catre albine. Mierea naturala de albine are numeroase beneficii asupra corpului uman, aceasta continand un numar de minerale si vitamine, inclusiv vitamina A, vitamina C, fier si calciu. In functie de nectarul florilor, in lume sunt peste 300 de tipuri de miere de albine. Unele sunt florale sau fructate, picante sau chiar inchise la culoare. Desi are un continut ridicat de zahar, mierea de albine contine numerosi antioxidanti si compusi organici care o fac buna de consum.
Mierea de albine este o sursa naturala de energie
Mierea este un aliment cu numeroase substante nutritive, fiind o sursa de carbohidrati, atat fructoza cat si glucoza pe care organismul le transforma in energie. Un consum regulat de miere intareste sistemul imunitar, deoarece are proprietati anti-bacteriene si antioxidante.
O portie de 100 de grame de miere de albine contine circa 300 de calorii, dar si:
- Carbohidrati – 82 g (fibre si zahar);
- Proteine – 0,3 g;
- Potasiu – 52 mg;
- Calciu – 6 mg;
- Magneziu – 2 mg;
- Vitamina C – 0,5 mg;
- Sodiu – 4 mg;
- Fier – 0,4 mg.
Mierea are efect antitusiv
Mierea poate fi o cura naturala atunci cand esti racit. Potrivit unul studiu publicat in anul 2012 in revista Pediatrics, copiii cu varste intre 1 si 5 ani care tuseau noaptea au primit 2 lingurite de miere de albine cu aproximativ 1 ora inainte de culcare iar efectul a fost unul benefic. Propolisul contribuie si el la cresterea rezistentei si a capacitatii de adaptare a organismului pentru sezonul rece.
Mierea regleaza nivelul colesterolului
Colesterolul ajuta la digestia grasimilor dar nu este foarte bun in cantitati mari. In cazul unui nivel ridicat de colesterol, consumati zilnic cate o lingura de miere.
Contraindicatii ale consumului de miere in exces
Cresterea nivelului de zahar din sange si riscul ridicat de diabet sunt aspecte ce trebuie luate in calcul.
Mierea de albine nu este recomandata persoanelor care sufera de gastrita, ulcer gastric, ulcer duodenal sau tulburari hormonale. Deasemenea consumul de miere este periculos in cazul alergiilor la polen.
Mierea naturala de albine este un aliment cu numeroase utilizari in bucatarie si nu numai. Atata vreme cat este consumata cu moderatie si este aleasa cu grija, mierea de albine are doar beneficii.